Şifa deposu : Maş fasülyesi

Yaşam ,     17. 03. 2019
Merhabalar ,
Bugün size sağlık deposu maş fasülyesinden bahsedeceğim bir de salatasını yazacağım. Ben çok severek tüketiyorum. Malum hamile olunca daha sağlıklı yemeye yöneliyor insan. 
  • 100 gram haşlanmış maş fasulyesi tükettiğinizde 7 gram protein almış olursunuz. Proteinden zengin bu besin özellikle vejetaryenler için ideal bir kaynak.
  • Liften zengin oluşu sebebiyle kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Lif içeriği kan şekeri seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlar. Diyabetikler için çok uygun bir besindir.
  • İyi bir lif kaynağı olması onun bağırsak dostu bir besin olmasını sağlar. Boşaltım sisteminin temizlenmesine sağlayarak vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • 100 gramı haşlanmış maş fasulyesi sadece 105 kaloridir. Proteinden ve liften zengin oluşunun yanı sıra glisemik indeksi düşüktür, yağ içermez ve kalıcı tokluk sağlar. Tüm bu özellikleri ile kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. 
  • Maş fasulyesi yaşlanma karşıtı bileşikler içermektedir.  İçeriğindeki fitoöstrojenler derinin yapısında bulunan kolajen ve elastin sentezinde görev alarak cildin yaşlanmasını geciktirir.
  • Maş fasulyesi proteaz inhibitörleri içermektedir.  Proteaz inhibitörlerinin tümör oluşumunu engellediği ve kanser riskini azalttığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle kadınlara meme kanserine karşı maş fasulyesi tüketimi önerilmektedir.
  • Maş fasulyesi kalp dostudur. ABD’de yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre haftada 4 ve daha fazla porsiyon bakliyat tüketenlerde kalp hastalıkları riski %22 azalmaktadır.
  • Maş fasulyesi lesitinden zengin bir besindir. Karaciğerin yağlanmasını azaltarak karaciğer fonksiyonlarının normal işleyişine yardımcı olur.
  • Protein ve çinko yetersizliği saç ve tırnakların güçsüzleşmesine ve saç dökülmesine neden olur. Maş fasulyesi saç ve tırnaklar için gerekli olan bu besin ögelerinden zengindir. 
Şimdi bu kadar çok faydası olan bir besin tüketilmez mi ? Tadını merak edenlere şöyle söyleyebilirim yeşil mercimek gibi.  Ben Rossmandan 6 tlye almıştım paketini ama artık heryerde var bim , Migros hatta bimi takip ederseniz çok uygun fiyatla getiriyorlar. Maş Fasülyesini çillendirip de kullananlar var ama hamilelikte çok faydalı olmadığı için ben haşlanmış halini tüketiyorum.

 Gel gelelim haşlanmasına ben önce bi iki saat suda bekletiyorum. 



Daha sonra suyunu süzüp haşlama işlemine geçiyorum. Biraz haşlanınca suyunu değiştiriyorum çünkü siyah acı suyu çıkıyor onu döküp tekrar su koyuyorum . Ço soğuk su koymuyorum kaynamaya yakın su koyuyorum zaten yumuşamış oluyor. Tekrar su kaynamasını beklemiyorum. 

 
Bu haşlanmış hali haşlanırken suya çok azıcık da tuz atıyorum. Daha sonra sevdiğim salata malzemelerini koyarak salatasını yapıyorum. Bildiğimiz salataya karıştırıyorum. Biraz da üstüne nar ekşisi döküyorum sağlık ve afiyetle tüketiyorum.  

Domates
Salatalık
Yeşil soğan 
Maydonoz 
Biber  var benim salatam da evde bunlar vardı. Sizlerde istediğiniz malzemeleri ekleyerek afiyetle tüketin. 
Sevgiler Duygu'dan...

Ben Kimim
Duygu

Merhaba Ben Duygu. Şu aralar minik tıkırtısını büyüten bir Fransızca öğretmeniyim. 

SOSYAL MEDYA