Almanya Vizesi

Yaşam ,     28. 04. 2020

Merhabalar,

Uzun bir süre sonra birden yazma isteği geldi ve hazır Almanya'dayken vize hakkında yazayım dedim. Çünkü herkesin tecrübesi farklı ve o kadar çok kulaktan dolma bilgi var ki en azından kendi tecrübemi ilk ağızdan anlatmış olurum dedim. 

Vizeye başvurmadan önce pek tabiki pasaportunuz olmalı onu da bağlı bulunduğunuz nüfus dairesinden çıkartıyorsunuz. Eskiden Polis merkezinden çıkarılıyordu ama artık kalktı. Randevunuzu alıyorsunuz kaç yıllık pasaport istiyorsanız ona uygun şekilde harcınızı ptt'ye yatırıyorsunuz daha sonra 

  • Nüfus Cüzdanı
  • Harcı yatırdığınıza dair makbuz
  • Biyometrik fotoğraf
  • Varsa eski pasaportunuz

Başvuruyorsunuz ve o kadar hızlı ki ertesi gün geliyor. Eğer teslim alacak kişi sizden başka biriyse mesela evde anneniz , babanız veya kardeşiniz alacaksa Nüfus dairesinde yetki vermeniz gerekiyor. 

Asıl konumuz vize olduğu için pasaport olayını kısa kesiyorum. Gelelim vizeye öncelikle oturduğunuz bölgeye göre konsolosluktan randevu alıyorsunuz. Almanya konsolosluğu bunun için aracı bir firma olarak İData yı kullanıyor. Biz Derin ve benim için 90 tl civarı ( kişi başı 7.80 euro)  ücret ödedik. Ama randevumuzu vermek için bizim durumumuza emin olamadıkları için beklettiler. Çünkü Ferdi Avrupa Birliği vatandaşı. Ben tabi vize süresi uzamasın diye konsolosluğun sitesinden bizzat gidip randevu alınabilir diye okudum. Ama sakın kapıdaki insanları dinlemeyin sizi yanıltmaya çalışıyorlar hatta bu randevu için aracı firmalarla çalışanlar o kadar kesin konuşuyor ki Alman vatandaşı değilsen burdan randevu alamazsın diye. Ben kapıdaki güvenliğe söyledim onlarda emin olamadı ben hayır resmi sitenizde yazıyor dedim içeriyi arayıp sorabilir misiniz dedim ve sonuç tabi ki konsolosluktan randevu alınabiliyor.

İçeri Ferdiyi almadılar Derin ve ben girdik. Telefon ve metal olan her şey yasak içeri alınmıyor varsa sizi bekleyecek kişiye verebilirsiniz yoksa da güvenlik emanete alıyor. İçerideki güvenlik bir sıra numarası veriyor gişeler işleme başlayınca numarası yanan gidiyor. Sıra bize geldi durumu anlattım eşim iş için Berlin'e gidecek bizde beraber gitmek istiyoruz dedim. Eşin nerde o niye vize almıyor dedi çifte vatandaşlığı var dedim . Bizim getirmemiz gereken evrakları yazdı bir kağıda size hangi saat uygun ne gün gideceksiniz  diye sordu bilet tarihimize yakın bir zamanda çıkacağı için vizemizi bir ay sonraya verdi. 

Evet ben en az üç ay sürer, hemen çıkmaz  diye duyduğum için erkenden gittim ama vizemiz bir hafta içinde çıktı. Biraz o sizin gidiş sebebiniz, orada ki ikametiniz, maaş durumunuzla da alakalı.

Bir ay sonrası için bizden :

  • Pasaport 
  • Biyometrik fotoğraf
  • İş sözleşmesi
  • Almanyaki ikamet adresimiz ve kira kontratımız (burası ayrı bir hikaye)
  • Sağlık sigortası en az 3 aylık ( ama turistik sigortayla karıştırmayın. Biz öyle yaptık yanlış olmuş daha sonra Hanse Merkur'den 3 aylık sigorta yaptırmıştık. 
  • Nüfus kayıt örneği ( Nüfus dairesinden apostilli )
  • Doğum belgeleri ( Nüfus dairesinden apostilli )
  • Evlilik Belgesi ( Nüfus dairesinden apostilli )
  • Ulusal vize başvuru formu ( randevu almaya gittiğimde ordan vermişlerdi. ama sitede de var form )

Bizde durum biraz daha farklıydı. Ab vatandaşıyla evli olduğum için dil sınavına girmedim çünkü bana zorunlu değil. Aslında iş için gelen mühendis, doktor gibi mesleklere sahip insanların eşleri dil bilmek zorunda değil. Fakat aile birleşimiyse o zaman durum farklı siz yine randevuda sorun derim.Mesela benim yan tarafımda görüşme yapan kadını mülakat gibi diyelim konuşturmuşlardı. Çünkü sahte kurs evrakları oluyormuş. 

Ama siz benim gibi dil meraklısıysanız buraya gelince kursa gidersiniz. Ich lerne Deutsche şekerim. O kadar çok kurs var ki lla kendinize uygun bir tane bulursunuz. 

Vizeniz çıkınca gidip mi almak istiyorsunuz yoksa adrese posta mı yapalım diyorlar. Biz adrese posta istedik onun içinde bir 30 tl kadar ücret alıp zarfını size veriyorlar sizde pasaportla teslim ediyorsunuz.O yüzden vize görüşmenize giderken yanınıza para alın. Olur ya içerde de fotokopi çekerlerse bir sayfaya 3-5 tl arası bir ücret alıyor. O yüzden eksizsiz gitmeye çalışın. Kargodan size bilgi mesajı geliyor mesela benim başvurumdan 3 gün sonra pasaportunuz size doğru yola çıkmıştır deyince kesin reddettiler bu kadar hızlı gelemez demiştim. Ama sonuç vizeli şekilde geldi. 

Genel olarak aklıma gelenleri yazdım eğer herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa lütfen çekinmeden sorun. Elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. Çünkü böyle bir durumda en ufak yardım bile hayat kurtarıcı olabiliyor. 

Sevgiler Duygu'dan.

Yorum Yazın

Ben Kimim
Duygu

Merhaba Ben Duygu. Şu aralar minik tıkırtısını büyüten bir Fransızca öğretmeniyim. 

SOSYAL MEDYA