Sen ne başa bela imişin: MASTİT

Sağlık ,     18. 05. 2018

Merhabalar ,
Bir süredir koşturmaktan yazı yazmaya fırsat bulamıyorum. Yazılacak o kadar konu birikti ki anlatamam ama bu ara beni en çok üzen ve acı çektiren konuyu sizle paylaşmak istedim : MASTİT.


Kayserideyim ne güzel arkadaşım gelmiş teyzemler falan oturuyoruz. Ay birden bir şey cız dedi mememde. Derin oynamaktan emmek aklına gelmiyor ya ondan herhalde dedim. Koş Derin seni emzireyim dedim azıcık emdi kaçtı. Bir iki saat sonra uykusu geldi emzirmeye içeri gittim ama memem nası sızlıyor. Derin beni emerken beni bir titreme tuttu yok emziremeyeceğim. Derin memeyi tutmaya çalıştıkça ben çıldırıyorum. Dokunamıyorum da. İçeri gittim yalvarıyorum teyzemler annem kuzenler ne olun beni sağın ben kesin mastit oldum. 

Bu arada Mastit, süt kanallarının tıkanmasından kaynaklı ve genellikle enfeksiyonla seyreden meme inflamasyonudur. Göğüsler dolduğunda boşaltılmazsa göğüs kanalı tıkanıklığı, göğüs kanalı tıkanıklığı da tedavi edilmezse mastit oluşabilir. Böyle bir hastalık işte. 
Annem bardak tuttu bende sağmaya çalışıyorum ama dokunmak bile bana zülum. Sıktıkça sanki çilekli süt pembe pembe süt geliyor. Titrememi de engelleyemiyorum. Kuzenimin eşi acil hekimi akşamda nöbetçi hemen gittik. Murat ben ölüyorum ne olur şu mememi boşalttıralım dedim ama ateşime bakınca 39.4 çıktı ve asıl şu an öncelikli ateşi düşürmemiz lazım dedi. Serum taktırdık. Kan tahlili verdik. Benim ateş düştü ama sağmak için hastanenin makinasının ucu yokmuş . Neyse eve geldik ben hemen Derine koştum annem gel emzireyim seni diye çünkü daha önce mastit olan arkadaşlarımdan da biliyorum en iyi yol emzirmek hemde sık sık ama gel gör memekolik kızım emmiyor. İki çekip bırakıyor uyuyor. 
Bacaklarım o kadar ağrıyor ki bir türlü uyuyamıyor oda meğer enfeksiyondanmış. Ama o kadar halim yok ki yataktan kalkıp ağrı kesici bile içemedim. Sürekli yatma isteği var. Zaten kıpırdayacak haliniz kalmıyor bu melette. 


Ertesi gün düğüne gittik ordan yine benim ateşim olunca hastaneye gittik. Benim ateş 38 küsür ve yine kan tahlili verdik ki o da ne bir gün önce CRP'm 1 ken bugün 150 ye çıkmış yani vücudumda enfeksiyon bir günde 150 katı artmış ve bu değer çok ciddi olduğu için mecbur antibiyotik kullanacam. Ne yapsam nafile daha seni hastaneye yatırmadığıma dua et dedi sevgili eniştem ve 3 gün serumla Novacef aldım. 1 gün novacefi iğne olarak vuruldum ve bir kutuda Klamoks verdi. Ciddiyetini siz düşünün.


Bunlar işin tıbbi yönüydü birde kocakarı yöntemleri var kim ne dediyse yaptım çünkü bunda mantık aramıyorsunuz canınızdan can gidiyor. Doğum sancısı bile bunun yanında az kalıyor. Doğuruyorsunuz bitiyor. Bu bitmeyen bir acı. Bu arada ben Ankarada olanlar bilir Fatma ebe var kendisi doğumda da ebemdi onu arayıp konuştum. Bu antibiyotikler emzirirkende kullanılabiliyor. Ve ben her fırsatta emzirdim Derini. 
Sağlık ocağındaki ebede sıcak duşa gir kendini yakmayacak kadar sıcak suyla yıkan dedi. Bir de kolunu havaya kaldır sabunla ov koltuk altından memene doğru dedi. Hem ovdum hemde sıcak banyo yaptım bir kaç kez. 
Gel gelelim koca karı yöntemlerine dedilerki sen bilmemişin canın bir şey çekmiş ondan olmuş. Hiç saça değmemiş tarakla bir anne kız göğsünü tarayacak. Tararkende tarağı suya batıracaklar her seferinde besmele çekecekler. Hemen teyzemle kuzenimi oturttum yaptım. Vallahi o kadar tıbba inanan ben yaptırdım. Ha birde bu tarama işleminden sonra biri habersizden sırtına vurup ağzına bi lokma bir şey verecek umduğun bu olsun diyecek. Onu da annem yaptı sağolsun. Birde mahallede bir ocak kadın var ona gittik nazara karşı okusun diye ki ben nazara aşırı inanırım bu da öyle bir huy işte. 3 gün gittik teyze suratıma suratıma üfledi. 


Bilmem hangi yöntem daha etkili oldu ama sonunda memem yumuşadı , kızarıklığı geçti ve yavaş yavaş eski düzene döndü. Burda en önemli olan şey emzirmeyi bırakmamak ve onu bunu dinlemeyip hemen bir sağlık kuruluşuna ulaşmak çünkü işin içinde ateş var. 

Kimse bu zor durumu yaşamasın ama bu da anneliğin bir gerçeği işte. 

Sevgiler Duygu'dan.

Yorum Yazın

Ben Kimim
Duygu

Merhaba Ben Duygu. Şu aralar minik tıkırtısını büyüten bir Fransızca öğretmeniyim. 

SOSYAL MEDYA