Formeo: Formda Yaza Hazırlık

Sağlık ,     25. 05. 2018

Merhabalar,


Geçen haftalarda katıldığım bir etkinlikte aldığım notları sizlerle paylaşacağım. Etkinliği Formeo'nun anne çoçuk departmanından Anne çoçuk diyetisyeni Ayça hanım gerçekleştirirken stil önerileriyle Elvin Odabaşı Pekiyi de bizleydi.Ben Ayça hanımla hamileliğimin son üç ayı içersindeyken yine kendisinin gerçekleştirdiği hamile anneler etkinliğinde tanıştım ki o zamanki belirsizlikte bana şahane bilgiler verdi ve ben sayesinde son 3 ayımda sadece 2 kilo aldım ve doğum sonrası hem emzirmekten hiç korkmadım hemde çok güzel sütüm oldu. e siz düşünün aradaki sevgi bağını ki her zaman beni telkin etti. Mesela ek gıda ve Derin'in iştahsızlığı. 

Bugünki yazım biraz uzun olacak ama çok faydalı bilgiler paylaşacağım. Hepsi Ayça hanım dinlerken aldığım notlar.


Öncelikle kilo ve süt üretme açıcından STRES faktörünü ele aldık. Malum süt için hormonlar çok önemli ama biz ay sütüm geldi mi ay sütüm yetti mi diye kendimizi strese soktukça hem sütümüzün kesilmesine yol açabiliyoruz hemde stres yüzünden yağ depoları oluşuyor ki buda zayıflamamızı engelliyor. Elvin hanımsa stille stres bağlantısını şöyle açıkladı çok fazla korumacı bir dönemde olduğumuz için makyaj yapmıyoruz , krem bile sürmüyoruz ama eğer bu sizi strese sokuyorsa bu durum daha kötü o yüzden kendinizi nasıl motive hissediyorsanız Öyle davranmamız gerektiğinden bahsetti.

 

Diğer maddemiz UYKU DÜZENİ ki ilk aylarda bebek için 2 saatte bir emzirmemiz gerektiği için sık sık uykumuz bölünecek. Ama kendi doktorumda dahil söylenilen ve bizzat tecrübeyle sabit uyku aşırı güzel süt yapıyor. Hem yattığımız için kan daha çok memelere pompalanıyor ve süt hızını arttırıyor ki doktorum söyledi, hemde dinlendiğimiz için mutlu oluyoruz. Bulunan her fırsatta uyunmalı bence :) Anne için saat gece 11-5 arası bebek içinse 10-4 saatleri arası melatonin salgılıyoruz.

Melatonin sentezi sağlamak için

  • Vişne 
  • Yoğurt 
  • Bitter çikolata 20gr

Bu gıdalar tüketilebilir. Vişneli yoğurt çorbası varmış mesela ben ilk defa duydum ama çok iyi dediler. Yatmadan 1,5-2 saat önce bu gıdalarla ara öğün yapılabilir.

Eğer ki süt alerjisi varsa bebeğin ki sizin yediklerinizden bebeğe geçer yada gazlı bebekse süt yerine badem sütü yada pirinç sütü tüketilebilir. Gelelim Elvin hanımcığımın önerisine ki benim en çok yaptığım yanlış diyebilirim uyandığımız zaman pijamaları atmak lazımmış. Hem moral hemde uyku düzeni açısından çıkmalı ki vücut miskinlikten kurtulsun ama beni bıraksanız 10 gün evden çıkmasam 10 gün pijamayla gezerim. Tamam pijamalar değişir ama pijama olgusu değişmez.


Sıra SU TÜKETİMİnde. En güzel süt üretim malzemelerinden su ki anne sütünün %87 si sudan oluşuyor. Bu yüzden en az  hemen hemen 4 litre su tüketmeye çalışmalıyız. Bunun içinde şişe hesabıyla gidersek daha pratik olabilir. Az su cildi kurutuyor ve solgunlaştırıyor. Birde mesela soğan sarımsak tüketimi de çok su içtirdiği için tavsiye edilebiliyor.


FİZİKSEL AKTİVİTE yeni doğum lohusalık zaten sizi çok yorduğu için herhangi bir aktivite yapmak istemeyebilirsiniz ki ben öyleydim. Zayıflamak istiyoruz ama ağır egzersizler laktik asit oluşturuyor ve buda sütten bebeğe geçiyor. Bunun yerineyse yarım saatlik açık havada yürüyüş öneriliyor. Birde emzirmek en güzel kalori yakma yöntemi. Her emzirme sırasında 700-900 kalori arası yakıyoruz ve bu aktif 2-3 saat spor yerine geçiyor. Birde kalsiyum da yağ yaktırdığı için ve emziklilikte gerekli olduğu için günde 5 porsiyon öneriliyor. Bunlar süt , yoğurt, kefir, ayran şeklinde olabilir hangisini tüketebiliyorsanız. Ben pek süt ve süt ürünleri sever biri olmadığım için kalsiyum takviyesi alıyorum. 


YEŞİLLİKLER ki süt olsun diye inek gibi sürekli ot yedim ben. Artık bi ara dereotu olarak gezecektim ama çok güzel süt yapıyor. %90 ı su ve neredeyse kalorisi yok denecek kadar az hemde folik asit açısından zengin yani taze anneler için ideal. Yeşillikler tokluk hissi verirken iştah kontrolünü de ayarlamamıza yardımcı oluyor. Ama maydonoz ve nane miktarını iyi ayarlamalıyız çünkü vücuttan su attırıyor ki hamileykende fazla maydonoz tüketimini doktorlar yasaklıyor. Hele öyle maydonoz suyu falan kesinlikle yasak. 


Genel olarak sıvı beslenmek bu dönemde iyi hem süt yapar hemde çok kalorili olmazsa zayıflatır ama bir önemli konu daha var ki oda sık sık beslenmek. Çünkü yemek araları uzun olduğu zaman vücut kıtlık var sanıp daha sonra yediğiniz her şeyi depoluyor. Hatta böyle beslenen annelerin çocuklarında obeziteden mağdur oluyormuş. Sabah 5'ten sonra metabolizmamız uyanıyormuş ve eğer ki biz emzirmeye kalktığımızda bir kuru kayısı yada fındık, badem yediğimizde metabolizmamız çalışmaya başlıyor. Ama eğer ki o ufak atıştırmayı yapmazsak vücut da metabolizmada uyumaya devam ediyor ve daha sonra yediğimiz zaman daha yavaş yakıyor. Bu benim çok ilgimi çekti. Ramazandan sonra mutlaka uygulayacağım. 

İlk kırk gün gece 1 bardak sütü ara öğün yapınca ani kan şekerinin düşmesini önlemiş oluruz ki ani kan şekeri düşüşü sık sık tatlı tükettiriyor ki benim gözümün önünde bir ara sürekli şerbetli tatlılar vardı. E haliyle bu düşüş de kilo kontrolünü zorlaştırıyor. 

Benim aldığım notlar bu şekilde umarım size de bir faydası olur. 

Sevgiler Duygu'dan. 










Yorum Yazın

Ben Kimim
Duygu

Merhaba Ben Duygu. Şu aralar minik tıkırtısını büyüten bir Fransızca öğretmeniyim. 

SOSYAL MEDYA