Epidural ile normal doğum

Sağlık ,     06. 06. 2018

Merhabalar ,

Geçenlerde bir arkadaşımla  doğumdan konuşurken ben epidural yaptırdığımdan bahsettim. Daha sonrada dedim ki belki benim gibi korkanlar , çekinenler vardır bu konu hakkında yazayım. Öncelikle en kesin ve doğru bilgiyi tabi ki hekiminizden öğrenin ben sadece burda benim yaşadığım deneyimi sizle paylaşacağım. Hatta doğum yapacağınız hastanenin anestezi hekimini darlayın size anlatsın prosedürü , ilerleyişi, daha sonrasında yaşayabileceklerinizi.

Ben ilk zamanlar çok korkuyordum yok yaae ben hayatta epidural yaptırmam ya sakat kalırsam diye istememde istemem. Ya istemem o sancılar başlayınca anestezi hekimini çağırın nolur diye yalvardım hemşirelere. Hemşire benim bir anestezi vardı gülüm be diye. 



Benim hekimim Ahmet Özek'ti ki hastanenin hamile eğitimlerinde kendisi bu konularda eğitim verdi. Ve her zaman her konuda beni o kadar rahatlattı ki sayesinde normal doğumla Derin'e kavuştuk. 

Benim doğumum 23-24 saate yakın sürdü. Açılmam yoktu suni sancı bana işlemiyordu. Bir 10 saat sonra artık daraldım ve ben sezeryan istiyorum diye tutturdumsa da hocam kabul etmedi. 


İlaçlar suni sancılar derken gece 3 de artık benim acılarım tavan yaptı. Hemşireyi çağırdım nolur anestezi hekimini çağırın ben istiyorum epidural dedim ama o raddeye gelene kadar kendi hekimim, anestezi hekim, ebe, hemşire herkese epiduralle ilgili aklıma takılan her şeyi sordum. Her şey de bir risk var ama o an düşünemiyorsunuz hiç bir şey sadece acınızın azalmasını istiyorsunuz. Şans ya işte hastanenin en iyi anestezi hekimi nöbetçiymiş o gün. Hekim ve asistanı birlikte geldiler. Ben hasta yatağında oturdum. Eğilebildiğin kadar öne eğil dedi.Ben ne yapılan müdahaleyi gördüm ne hissettim ama annem çok ağladı. Annenizle doğuma gitmeyin. Önce iğne yapacağı yere sterilizasyon yaptı sonra uyuşması için bir iğne yaptı. Zaten iğneden dolayı pek bir şey hissetmiyorsunuz cız cız ediyor ama istesiz kasılıyorsunuz ki kıpırdamamanız lazım ve asistan omuzlarından tuttu kafamı da onun karnına yasladım sıkı sıkı tuttu beni bir yandan da yapılan işlemi anlattı korkma bak bebeğine kavuşacaksın diye o kadar güzel konuştu ki genç yaşına rağmen çok iyi bir hemşirdi. 


Hekim denemek için alerjen bir tepki var mı görmek için küçük bir doz ilaç verdi. Sol bacağımda elektrik çarpması gibi bir çekilme oldu.Sonra uyuyabildim. Ağrı bir anda gitti ama sancıyı bebeği hissediyorsunuz. sadece ağrınız azalıyor. Saat 5 gibi bir doz daha epidural verdi çünkü açılmam yeterli değil ve ağrılarım tekrar başlamıştı. Bu sefer deli gibi bir kaşıntı ölecem ama normalmiş oda. 


Ve evet epidural açılmanızı sağlıyor. Saat 5 e kadar 3 santim olan açılmam 2 saatte 10 cm e ulaştı.Doğum başlamıştı ve ben doğumhaneye inene kadar dayanacak gibi değildim. Son doz epidurali de katta yaptırdım. Hani diyorlar ya e uyuşuksun nasıl ıkınacak. uyuşuk değilsin sadece acıyı daha az hissediyorsun o zibidiler gelmeyi kafaya koyduysa ne yapsanda durduramazsın. Nasıl bir baskı yapıyor ıkında doğayım diye. 

Ve doğuyor ne ağrı ne sancı ne acı hiç bir şey hissetmiyorsun her şey bitiyor bi anda çünkü ölüyorsun mutluluktan tabi ki bir de doğum yaptığında salgıladığın hormon tüm acıları bitiriyor. 


Mesela bu yazıda yazdığım hisleri doğumdan kısa süre sonra unutmayım diye not etmiştim ki iyi ki etmişim şu an bir çok şeyi unuttum. Zaten unutmasan öyle ikinci çocuk üçüncü çocuk falan hayal yani. 

Ben şükür iyi bir epidural tecrübesi yaşadım bu konuda en önemli etken anestezi hekiminizin ne kadar iyi olduğu. Umarım tüm gebeler çok rahat ve güzel doğumlar geçirirler.

Sevgiler Duygu'dan.

Yorum Yazın

Ben Kimim
Duygu

Merhaba Ben Duygu. Şu aralar minik tıkırtısını büyüten bir Fransızca öğretmeniyim. 

SOSYAL MEDYA