Derin'in diş hediği

Bebek ,     06. 06. 2017

Merhabalar,

Derinkuşum artık büyüyor ve 2 dişi var. E bunu kutlamak lazımdı. İç Anadoluda diş hediği diye bir gelenek var ve bizde bunu yaptık. 

Öncelikle kısaca diş hediği : 


Buğday tanelerinin nohut ile birlikte haşlanması ile hazırlanan yiyeceğe “hedik”; çocuğun ilk çıkan dişinin kutlanması, dişlerinin daha sağlam ve rızkının bol olmasını sağlamak amacıyla hediğin çerezle karıştırılarak komşu ve akrabalara dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara da diş hediği geleneği denir.

http://aregem.kulturturizm.gov.tr/TR,131410/dis-hedigi-gelenegi.html sitesinden alıntıdır. 

Artık eski adetleri biraz değiştirerek yapıyoruz. Mesela annemler zamanında öyle pastalı börekli masalar hazırlanmıyormuş. Sadece hedik yapılıp komşulara dağıtılırmış. Komşularda kaseleri yıkamadan ki yıkanırsa dişlerin çürük olacağına inanılırmış içine hediye yada bahşiş koyup yollarmış. Biz aile içinde sadece en yakınların olduğu küçük bir kutlama yaptık. 

E ben süsü severim. Duvarları masayı süsledim. 






Duvar süslerinin ikisini Suluhan'dan diğerini de Bursa İhsaniye pazarından aldım. Ankara'da olanlar Suluhan'ı bilir tam bir cennet malzeme konusunda ve fiyatları da diğer yerlere göre daha uygun. Derin yazısını instagramdan Miramcraft a yaptırdım kendim boyadım. 


Pastamızı Kayseri'de Ayşenin Pasta Evi ne yaptırdım. Hem fiyat olarak bir çok yere göre çok uygundu hemde lezzet olarak yiyen herkes bayıldı. Ve tam istediğim gibi olduğu için bende çok mutluydum. 

 

Diş hediğimizden küçük birer hatıra olsun diye Derin'in fotoğrafını çerçeveye koydum onu da yine suluhan'dan aldım ve minik şeker kutuları alıp süsledim onu da Barmardan aldım. Pastayla ilgileniyorsanız aklınıza gelebilecek her malzemeyi hemde çok uyguna bulabilirsiniz. 




Fotoğraflar çekildik, pastamızı kestik ve sıra geldi Derin'in önüne meslek kartlarını koymaya. Biz evde meslek kartları hazırladık ama isteyenler malzemede koyabiliyor. 




Anlaşıldığı üzere eniştesinin izinden gidip diş hekimi olacak kızım. Tabi ki bu bir temenni inşallah istediği mesleği yapar benim kızım. 

Aslında ailelerin bir araya gelip güzel vakit geçirmesi için çok güzel etkinlikler var geleneklerimizde. Yardımları için anneme ve kız kardeşime çok teşekkür ediyorum. Tam istediğim gibi bir hedik oldu. Gelen herkese de çok teşekkür ederim. 









Sevgiler Duygu'dan...

Ben Kimim
Duygu

Merhaba Ben Duygu. Şu aralar minik tıkırtısını büyüten bir Fransızca öğretmeniyim. 

SOSYAL MEDYA