Bebeğimin ilk muayenesi nasıl geçti ?

Bebek ,     07. 04. 2017

Merhabalar,
Benim Derinkuşum tam 21 günlük oldu. Bu süre içersinde yaşadıklarımızı biraz yazmak istedim. Aslında ilk muayenesinden bahsetmek istiyorum. 
Bebek doğduktan sonra 5. Gün hastaneye gidiliyor. Rutin kilo kaybı ölçülüp 2. Topuk kanı alınıyor ve işitme testi yapılıyor ve sarılık ihtimali var mı ona bakılıyor. Benim kızım 2870 gr doğdu. Muayenemizde 70 gr vermişti. Vücuttaki ödem gidince birde bebekler bu ilk beş günde yaklaşık 200 - 300 gramlık bir kilo kaybı yaşadığını düşünce bizimki çok ii durumda. Boyu 49 cmdi. Gel gelelim bizim aklımızdaki her soruyu daha sormadan doktor sıralamaya başladı. 

Öncelik tabiki anne sütü. 
- Bebekler altı açılınca hapşırır bu grip demek değil. 
- Yaklaşık 20 saat uyur. 
- Mekonyum yani bebeğin ilk siyah kakasından sonra artık sarı sulu cıvık kaka yapmaya başlaması lazım. Bu da anne sütünün yaradığı anlamına geliyormuş. 
-Günde en az 4 5 bez değiştirmek gerekli. 
- Benim bebeğimde baya ergen sivilcesi gibi sivilceler vardı ama o anneden geçen hormonlardan kaynaklanıyormuş. 
- Kız bebeklerde akıntı gelir buda yine anneden geçen hormonlardan kaynaklı bir durummuş. 
- Yaz bebeği olduğu için eldiven şapka giydirmeyin dedi. Anne ile temas için özellikle emzirirken elleri açıkta ve göğüse temas halinde olsun dedi. 
-Belinde morluk varsa bu da normal karşılanır dedi. 
-Kız bebeklerde anneden gelen hormondan yine memeler sert olur sakın onu ovalayıp dağıtmaya çalışmayın meme yapısını bozarsınız o zamanla kaybolur. 
- Göbek kendi düşer herhangi bir krem zeytinyağı gibi şeyler sürmeyin. 
- Geceleri en fazla 3 saatte bir gündüzleri de 2 saatte bir emzirmek gerekli. 
 
İlk muayeneden Yaklaşık 10 gün sonra kontrol randevusuna gittik. 
Maşallah kızıma 15. Günde 300 grama yakın bir kilo alımı , 1 cm boy uzaması ve kafa çapında da 1cmlik bir genişlemeyle ilerleme gösterdi. Ama bu süre içinde hiç anne sütü dışında bir şey vermedim. Arkadaşlarımdan çok ihtar geldi sakın biberon verme diye bende dinledim. Biberondan süt daha hızlı geldiği için bebek biberonun rahatlığına hemen alışıyor. Memeden çekip çene yorgunluğuna düşmüyor. Bu yüzdende memeyi istemiyor sakın ha dediler. 

Kontrol randevumuzda aklımda olan bi kaç soru daha vardı ki bence en önemlisi bebeğimin bi gözü bi tarafa bir gözü başka tarafa bakıyordu. Yeni doğanlarda bebekler gözlerini sabitleyemediği için bu durumun normal olduğunu ve 15. Güne kadar siyah beyaz görürken 15. Günden sonra renkli görmeye başlayacağını ve çok yakından görebileceğini hekimimiz açıkladı. İçime su serpildi. 

Bebişkom burun tıkanıklığı yaşıyor onun içinde serum fizyolojik sıkıp bi kaç dakika bekledikten sonra otribebeyle çekersem rahatlayacağını söyledi. Ben genzine kaçarsa diye korktum hiç sorun olmayacağını sıkıp yüzü yere bakacak şekilde çevirirsem daha rahat akıntı geleceğini söyledi. Birde bi kaç yerde okudum çok hızlı sıkarsak orta kulağına zarar verilebilir diyor dedim. Ne kadar hızlı sıkabilirsin ki korkma normal hızda sık dedi. 

Ve süt artırımı için dereotu ye , günde en az 3 lt su tüket çünkü anne sütünün %80i sudan oluşur buda seni susuz bırakır suyu ihmal etme , ayakta dururken kan ayaklara pompalanır ama yatarken kan memelere pompalanacağı için süt üretimin artar dedi. Yiyeceklerden süt nasıl artıyor bilemiyorum ama gerçekten gece uykusundan emzirmek için kalktığımda memelerimin süt dolu olduğunu farkediyorum. 

Şimdilik muayenemizden aklıma gelenler bu kadar. 
Sevgiler Duygu'dan...
Ben Kimim
Duygu

Merhaba Ben Duygu. Şu aralar minik tıkırtısını büyüten bir Fransızca öğretmeniyim. 

SOSYAL MEDYA